Οι ψείρες εφηβαίου είναι αρθρόποδα παράσιτα (Phthirus Pubis) αρκετά μεγάλα ώστε να είναι ορατά με το μάτι. Πολλαπλασιάζονται γεννώντας αυγά. Οι ψείρες αυτές ζουν μέσα στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια των παρασίτων με τις γνωστές ψείρες του σώματος και της κεφαλής (Pediculus Humanus Corporis / Pediculus Humanus Capitis) οι οποίες προτιμούν το τρίχωμα του κορμιού και της κεφαλής.
Μετάδοση: Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και της στενής σωματικής επαφής. Επίσης, μεταδίδονται από μολυσμένα εσώρουχα, σεντόνια, κουβέρτες κλπ.
Περίοδος Επώασης: 6-8 μέρες
Συμπτώματα: Οι ψείρες τρέφονται με αίμα, προκαλώντας έτσι ερεθισμό του δέρματος, που εξελίσσεται σε φαγούρα.
Διάγνωση: Βασίζεται στην παρουσία του παράσιτου ή των αυγών τους, τα οποία ονομάζονται κονίδια, πάνω στις τρίχες.
Θεραπεία: Οι ψείρες καταπολεμούνται με τοπική αντιμυκητιακή αγωγή.
Επιπλοκές: Επιμόλυνση των πληγών που προκαλούνται από το συνεχές ξύσιμο.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση, ένα αυτοάνοσο και μη μεταδοτικό νόσημα του δέρματος. Επίσης η φθειρίαση δεν έχει σχέση ψώρα. Η ψώρα (Scabies) είναι μια πολύ κολλητική νόσος κνησμού (φαγούρας) του δέρματος. Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes Scabiei). Αυτό το παράσιτο ζει μόνο σε ανθρώπους. Τα θηλυκά ακάρεα, τα οποία φωλιάζουν στο δέρμα αναπτύσσονται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα, τους αγκώνες, την περιοχή γύρω από τις μασχάλες και πάνω από τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός και στη συνέχεια εξάνθημα. Η μετάδοση είναι εύκολη αλλά η θεραπεία απλή.