HPV (Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων)
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν είναι ένας, αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος.
Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στις γυναίκες και άνδρες. Αφορά έως και το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η μόλυνση από τους συγκεκριμένους ιούς δεν σημαίνει απαραίτητα και εκδήλωση νόσου. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140 γονότυποι HPV. Οι τύποι 6, 11, 41, 42, 43, 44 προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά χείλη του αιδοίου, στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο περίνεο και τον πρωκτό. Οι τύποι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59 και 68 ανευρίσκονται συχνά στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%), του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας (σε ποσοστό 50%).
Μετάδοση: Η μετάδοση του ιού γίνεται με:
- Σεξουαλική επαφή
- Σπανίως από την πισίνα
- Τοκετό
Περίοδος Επώασης: Εμφανίζονται μέχρι και 6 μήνες μετά τη μόλυνση.
Συμπτώματα: Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως ανώδυνα, ερυθρορόδινου ή φαιόγκριζου χρώματος και η σύσταση τους είναι μαλακή ενώ έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο.
Διάγνωση: Τα οξυτενή κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα , στο πρωκτό ή την ουρήθρα σαν μικρές βλάβες με σχήμα ανθοκραμβοειδές (μικρό κουνουπίδι), είναι εμφανή με γυμνό μάτι και με αυτοεξέταση (στην κλινική νόσο). Οι υπόλοιπες HPV βλάβες είναι επίπεδες και μπορούν να προκαλέσουν υποκλινική νόσο, δηλαδή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και χρειάζονται ιατρική εξέταση για να εντοπιστούν.
Η διάγνωση της μόλυνσης από ιό HPV στους άνδρες γίνεται από τον ιατρό με την κλινική εξέταση. Στις γυναίκες είναι πιθανό να ζητηθεί να γίνει το Test-Παπανικολάου (Pap Test), κολποσκόπηση και εάν κρίνει ο ιατρός μπορεί να παρθούν και βιοψίες και να γίνει και HPV-DNA test.
Θεραπεία: Οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στην αφαίρεση των εμφανών κονδυλωμάτων και την θεραπεία προκαρκινικών καταστάσεων.
Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε με φαρμακευτικές είτε με επεμβατικές θεραπείες (κρυοχειρουργική, laser CO2, ηλεκτροχειρουργική, κ.α.).
Δυστυχώς, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει συχνή υποτροπή αυτών μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πολλαπλές επισκέψεις στον ιατρό. Τα τελευταία έτη έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εμβόλια για τους ογκογόνους τύπους 16 και 18 του ιού HPV για χορήγηση σε γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών που εξασφαλίσουν προστασία 100% από τον καρκίνο του τραχήλου.
ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας. Είμαστε για πάντα φορείς του ιού αλλά εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε καλή κατάσταση μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε καταστολή, δηλαδή να είναι ανενεργός. Όμως πάλι πρέπει να τον παρακολουθούμε με τις απαραίτητες εξετάσεις.
Προφύλαξη: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Προτείνετε αποφυγή σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη για μέχρι και 12 μήνες. Το προφυλακτικό προσφέρει προστασία, αλλά μόνο αν τα κονδυλώματα βρίσκονται στην περιοχή που καλύπτει.