Η βακτηριακή κολπίτιδα, αποτελεί τη συχνότερη μορφή κολπίτιδας κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Σχεδόν 50% των λοιμώξεων του κόλπου οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση, ενώ το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει περάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυτής της λοίμωξης. Γενικότερα η συχνότητα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι αυξημένη στις γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και μειωμένη σε γυναίκες που είτε έχουν σταθερό ερωτικό σύντροφο είτε δεν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα.
Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποιο συγκεκριμένο μικροοργανισμό, αλλά είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας. Η κολπική χλωρίδα αφορά στους μικροοργανισμούς οι οποίοι σε κανονικές συνθήκες αποικίζουν τον κόλπο εμποδίζοντας την ανάπτυξη των «ξένων» μικροβίων και σε ποσοστό 90% αποτελείται από γαλακτοβάκιλλους (Lactobacillus). Στη βακτηριακή κολπίτιδα παρατηρείται μεταβολή του πληθυσμού των μικροβίων που αποικίζει τον κόλπο, με συνέπεια τη μείωση των γαλακτοβάκιλλων και την παράλληλη ανάπτυξη των ξένων βακτηρίων. Τα συχνότερα βακτήρια που εμπλέκονται είναι η Γκαρντνερέλλα (Gardnerella Vaginalis), το μυκόπλασμα (Mycoplasma Hominis) και τα αναερόβια βακτηριοειδή (Bacteroides Species), τα οποία αναπτύσσονται 100-1000 φορές περισσότερο από το κανονικό. Βακτηριακή κολπίτιδα συχνά μπορεί να προκληθεί από αρκετά είδη βακτηριδίων συγχρόνως.
Μετάδοση: Τα βακτηρίδια αυτά πολλές φορές μπορεί να μεταφερθούν από τον ένα σύντροφο στον άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Βακτηριακή κολπίτιδα όμως μπορεί να επέλθει επίσης λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (π.χ. λόγω συνθετικών εσωρούχων), λόγω καταστάσεων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και λόγω κακής υγιεινής.
Περίοδος Επώασης: 2-21 μέρες.
Συμπτώματα: Στις γυναίκες μπορεί να υπάρχουν ασυνήθιστες εγκρίσεις από τον κόλπο, οι οποίες έχουν γκριζόασπρο χρώμα και άσχημη μυρωδιά, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή και την περίοδο. Επίσης, υπάρχει κνησμός και κάψιμο στην περιοχή του κόλπου. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι των γυναικών που πάσχουν δεν έχουν συμπτώματα, οπότε είναι απλώς φορείς του μικροβίου.
Διάγνωση: Λαμβάνεται δείγμα από τον κόλπο το οποίο εξετάζεται μικροσκοπικά για τη χαρακτηριστική μορφολογία της Gardnerella Vaginalis.
Θεραπεία: Στις γυναίκες δίνονται αντιβιοτικά. Στους άντρες συνήθως δεν δίνεται θεραπεία.
Επιπλοκές: Βακτηριακή κολπίτιδα που δεν έχει τύχει θεραπείας είναι πιθανό να επιφέρει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή να προκαλέσει περαιτέρω μόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ( PID).
Πρόληψη: Η πρόληψη είναι σημαντικότερη ίσως και της θεραπείας. Το πρώτο που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει και να κάνει είναι η υγιεινή στην περιοχή.
- Η περιοχή των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό (όχι καυτό) και να διατηρείται στεγνή.
- Αποφύγετε την χρήση αντισηπτικών στον κόλπο ή προϊόντων για την υγιεινή με αποσμητικό τα οποία μεταβάλλουν την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.
- Μετά από ούρηση ή αφόδευση σκουπίζεστε με κατεύθυνση από τα εμπρός προς τα πίσω. Έτσι, προφυλάσσεστε από τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο.
- Αποφύγετε την χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα ναύλον ή τα μεταξένια που δεν ευνοούν τον αερισμό της περιοχής.
- Εάν είστε αδιάθετη να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν.
- Τέλος όταν κάνετε έρωτα να απαιτήσετε από τον σύντροφο σας να φορέσει προφυλακτικό.